Zondag 15 septemberOpmerkelijk bezoek

Tijdens de doorreis naar de andere kant van Nederland hebben twee Duitse jongedames hun route aangepast en wel zodanig gepland dat ze op zondagmiddag j.l. tijdens Open Monumentendagen 'Het Kerkje' bezochten met een zéér specifieke reden; één van hen was namelijk 40 jaar geleden gedoopt in het doopvont naast de kansel. Ze was verrast dat het 'kleine koperen bakje' nog steeds aanwezig was en na al die jaren bewaard is gebleven.

Omdat het thema van dit jaar: 'Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen' met de intentie van de dames uit een buurland verwezenlijkt werd is dit een opmerkelijk ontmoeting geweest tijdens het goed bezochte weekeinde in het centrum van Budel. Het behouden en beheren van monumenten, veelal gedragen door vrijwilligers die graag hun kennis en monumentenhart laten spreken, zijn deze dagen zoals gids Leo Smits zei: "Zalig"!

Zaterdag 14 en zondag 15 september

Van 10:00 tot 16:00

Geheel in de lijn van het landelijke thema: 'Erfgoed van route, netwerken en verbindingen' geven we de bezoeker/de Cranendoncker de gelegenheid zich te laten informeren hoe het proces van een noodzakelijke casco-restauratie van het rijksmonument tot dusver is verlopen. Informatie en duiding over waarom we willen gaan restaureren? Wie eraan meewerken? Aan welke eisen en voorwaarden moeten er worden voldaan en welke bedragen daarmee gemoeid zijn. KLIK AAN VOOR FOTO'S

Dinsdag 3 september - Opdrachtverlening naar de Bonth van Hulten (restaurateur)

JULI - Begin april j.l. maakte de stichting vol vertrouwen en goed vooruitzicht de melding via lokale en regionale media dat de provincie Noord-Brabant een bedrag van 266.730 euro beschikbaar heeft gesteld voor de restauratie van het dak en pinakel van het 212 jaar oude rijksmonument. Dat bedrag is 70% van het totale subsidiabele projectkosten. De gemeente heeft aangegeven garant te staan voor het resterende bedrag (de aanvullende 30%) en we na 6 jaar eindelijk met de restauratie kunnen beginnen. De planning was om na de zomervakantie te starten. Dat was de planning want ondertussen heeft de gemeente een voorstel gedaan, waar we ons niet in kunnen vinden en de restauratie zal worden uitgesteld.

Tijdens Open Monumentendag in het weekeinde van 14 en 15 september geven we een overzicht en duiding van de algehele situatie.

Zaterdag 22 juni - Impressie tentoonstelling 'Fietsen door de tijd'?

Opname gemaakt door het sympathieke presentatieteam Dianne Koevoets en Erik-jan de Sterke van de lokale omroep RTV Horizon:

https://www.youtube.com/watch?v=pOgCfeBEEsg

Wij danken:

Prowise voor het gratis beschikbaar stellen van het scherm;

Jan Verhoeven Verhuur voor het gratis beschikbaar stellen van de rolsteiger;

Praxis voor het gratis beschikbaar stellen van de houten planken;

Stijn Beerten - Aanplakkers voor de totale vormgeving;

Hans Maessen voor het samenstellen van de exclusief samengestelde video;

Lilian Aarts voor het kopieer- en lamineerwerk;

Arcotex - Van Ham voor het drukwerk van de posters.

Foto credits: WERM Fotografie - Annemien Evers

Foto credits: Jules Durand

Voorbereidingen voor de unieke retro wielrenfietsen privé-collectie van

Buulander Tom van Mierlo zijn in volle gang.

Zaterdag 22 juni tot en met maandag 24 juni 

Meer dan 20 bijzondere racefietsen, een groot aantal wielershirts, een klein overzicht van de Buulse wielergeschiedenis en een doorlopende film met oude wielerbeelden zullen getoond worden. Tom vroeger gefietst vanaf junioren tot en met amateurs en nu randonneur (toerfietser die, niet in competitieverband en meestal in groep, georganiseerde lange afstanden rijdt vanaf circa 200 kilometer) zal zijn ervaringen met ons delen en alle dagen aanwezig zijn. We kondigen trots aan dat, een week voor de start van de Tour de France, gedurende 3 dagen de tentoonstelling te bezoeken is van 13 tot 17 uur. Let op! met uitzondering van zondag dan openen we om 11 uur. Zaterdag is tevens de officiële opening rond 13 uur.

Entree slechts € 2.50 ten voordele, ten bate, ten gunste van de restauratie van ons prachtige rijksmonument gebouwd ten tijde van Napoleon.

Vormgeving: Stijn Beerten

Artikel HAC Weekblad, Roy de Leijer, 4 april 2024

Provinciale subsidie voor restauratie voormalig protestants kerkje

 

De provincie Noord-Brabant stelt een bedrag van 266.730 euro beschikbaar voor de restauratie van het protestants kerkje in Budel, tegenwoordig beter bekend als ‘Het Kerkje’.

De Stichting Behoud en Beheer Hervormde Kerk is vanzelfsprekend blij met de provinciale bijdrage aan het restauratieproject. De stichting zet zich al ruim twintig jaar in voor het behoud van het Budelse rijksmonument aan de Dr. Ant. Mathijsenstraat. Ze heeft de afgelopen jaren de nodige inspanningen gedaan om de restauratie van het uit 1812 daterende kerkje financieel rond te krijgen. Voorzitter Hendrik van den Boogaard spreekt dan ook van een ‘heugelijk resultaat’: “Dit helpt om de toekomst van het gebouw te borgen.”

De provincie stelt een bedrag van 266.730 euro beschikbaar. Dit is een belangrijke financiële pijler onder het renovatieproject. “Maar voor de noodzakelijke restauratie moet hier nog een bedrag van 150.000 tot 180.000 euro bij”, legt penningmeester Johan Vos uit. Bij de restauratie wordt de buitenkant van het gebouw onder handen genomen. “Het gaat om een casco-restauratie, de binnenkant valt daar niet onder”, vertelt Van den Boogaard. Om het complete gebouw toekomstbestendig te maken en tegemoet te komen aan de wensen van toekomstige gebruikers zijn er meer financiële middelen nodig.

 

De laatste grote opknapbeurt van het voormalige protestante kerkje dateert uit de jaren zestig. Toen was het Napoleonskerkje nog in eigendom van de Duitse legerplaats in Budel. De laatste jaren worden geen erediensten meer uitgevoerd in het kerkje. Het gebouw wordt onder meer gebruikt voor exposities, concerten en lezingen. Na de nieuwe opknapbeurt is Heemkundekring De Baronie van Cranendonck in beeld als gebruiker van het gebouw.

Over het verdere verloop van het restauratieproject worden er momenteel gesprekken gevoerd met de gemeente Cranendonck. “We willen zo spoedig mogelijk een gedegen plan en begroting hebben waaraan de deelnemende partijen zich committeren”, laat burgemeester Van Kessel in een reactie weten.

Het is de bedoeling dat de pinakel tijdens de restauratie wordt teruggeplaatst. In 2020 moest het torentje worden verwijderd, omdat het risico anders te groot werd dat ze tijdens een flink storm van het kerkje zou waaien. “Het pinakeltje staat klaar om gerestaureerd te worden. Ze hoort bij het gebouw”, zegt Vos.

Artikel Eindhovens Dagblad, Roy de Leijer, 24 maart 2024

Driemaal is scheepsrecht:

Budels kerkje krijgt provinciale subsidie voor opknapbeurt

 

BUDEL - Stichting Behoud en Beheer Hervormde Kerk Budel krijgt ruim 2,5 ton subsidie van de provincie Noord-Brabant voor de restauratie van het voormalig protestants kerkje in Budel. 

Het rijksmonument aan de Dr. Ant. Mathijsenstraat, tegenwoordig Het Kerkje genoemd, is dringend toe aan een opknapbeurt. De stichting luidde de afgelopen jaren verschillende keren de noodklok. ,,We willen niet dat het gebouw verpaupert", zegt voorzitter Hendrik van den Boogaard. Omdat het in slechte staat verkeerde, werd in 2020 het pinakel, het karakteristieke torentje van het kerkje, al verwijderd en opgeslagen voor onderhoud.

Na twee eerdere, tevergeefse pogingen kwam het uit 1812 daterende Napoleonskerkje onlangs wel in aanmerking voor de provinciale subsidie. ,,Samen met de gemeente hebben we onze aanvraag goed onder de aandacht van de provincie gehouden. Wij hadden daardoor al het vermoeden dat we dit keer wel op het goede spoor zaten", vertelt penningmeester Johan Vos.

De stichting is blij dat ze eindelijk in de 'prijzen' is gevallen. Van den Boogaard: ,,Voor ons is dit een enorme opsteker. Met de restauratie kunnen we voldoen aan onze doelstelling om het gebouw te behouden voor het gemeenschappelijk nut."

Belangrijke eerste stap

Met de provinciale subsidie van 266.730 euro is een belangrijke eerste stap gezet om het rijksmonument in zijn oude glorie te herstellen. Vos: ,,Maar om de noodzakelijke restauratie te kunnen realiseren moet hier nog zo'n 150.000 tot 180.000 euro bij." ,,Dan ziet het gebouw er aan de buitenkant weer helemaal tiptop uit", voegt bestuurslid Jo Knoups toe.

Om het gebouw in zijn geheel toekomstbestendig te maken en tegemoet te komen aan de wensen van nieuwe gebruikers is er meer geld nodig. ,,De binnenkant valt namelijk niet onder de restauratie, die heeft alleen betrekking op de schil van het gebouw. Het totale prijskaartje hangt ook af van de herbestemming van het gebouw", zegt Van den Boogaard. Volgens de stichting is de gemeente nu aan zet.

De Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel ziet de restauratie als een prachtige stimulans voor de ontwikkeling van het centrum van Budel, laat hij in een reactie weten. ,,Met deze toekenning spreekt ook de provincie haar waardering uit voor het erfgoed van Cranendonck. We hebben het eerste overleg al achter de rug en we willen zo spoedig mogelijk een gedegen plan en begroting hebben waaraan de deelnemende partijen zich committeren", aldus Van Kessel.

De restauratie is van groot belang om de 'stoelendans' van verschillende organisaties in het centrum van Budel te realiseren. Het afgelopen jaar is de VVV verhuisd naar het Schepenhuis en binnenkort neemt het Smokkel- en Grensmuseum Cranendonck zijn intrek aan het Capucijnerplein. Na de restauratie van het kerkje kan de Cranendonckse heemkundekring hier haar intrek in nemen.

Woensdag 28 februari 

TOEKENNING SUBSIDIEVERLENING VOOR RESTAURATIE DOOR:


Zondag 26 november 2023 - Dubbelconcert met het zang trio Bea Bad in Beses uit Tilburg en gitarist Ruud Vonken uit Budel. Zij zullen apart maar ook samen deze zondagmiddag uiteenlopende muziek van oude tot het modern repertoire ten gehore brengen. Eefje Vonken uit Bea Bad in Beses is de zus van gitarist Ruud Vonken...een duo stuk zal dus zeker niet ontbreken.

Aanvang: 15:00. Toegang: vrije gave.

Weekeinde 7 en 8 oktober - Expositie René Smolders

Beide dagen geopend van 13:00 - 17:00, gratis toegang.

René exposeert zijn boetseerwerk en studio-fotografie en verteld ons dat bij het boetseren zijn passie vooral uitgaat naar portret boetseren, naar fantasie of gelijkenis, en deelt zijn vaardigheden en kennis middels workshops en cursussen.

Onderwerp van zijn fotografie is vooral 'Mensen in het algemeen' en vastgelegd in straatfotografie of in zijn studio.

M.n. studiofotografie vindt hij erg boeiend vanwege de volledige controle over het licht en de sfeer die daarmee bereikt kan worden. Van harte welkom! Informatie: www.studio-r17.nl

Foto's: archief René Smolders

Weekeinde 9 en 10 september - OPEN MONUMENTENDAG, tentoonstelling schilderijen Adriaan Groenewegen.

Zondag 11 juni - CONCERT QUINTESSENS

Quintessens concert vanaf 15:00 - 17:00 inclusief pauze. Een scala aan Engelstalige liederen... meer info

Foto's: Gonnie Feijen

6 en 7 mei 

Tijdens deze expositie zijn werken te zien van Martin van Gijzel, Luc en Karin Compen – Feijen.

Martin van Gijzel is een ambachtelijk realistische schilder die zijn opleiding heeft gevolgd bij Peter Maas in Eindhoven. Na het stoppen van deze schilderschool heeft hij zijn opleiding vervolgd bij Peter de Waart die hem de verfijnde technieken van de klassieke school weet bij te brengen. Een hoogtepunt in zijn opleiding was de masterclass in 2020 die hij volgde bij Cornelis Le Mair, een van de top schilders van de klassieke school in Nederland. De werken van Martin die in het kerkje te zien zijn lopen uiteen van stillevens tot landschappen, van portretten tot vrolijke figuren. Ook glasobjecten worden geëxposeerd in het kerkje. De helderheid, transparantie en het lichtspel in glas blijft boeiend om te zien.

Luc en Karin combineren fuse-techniek met brandschilderen, glas in lood, zandstralen, appliqué en glas buigen. Geïnspireerd en gefascineerd geraakt door glas te bewerken volgen ze samen een opleiding glazenieren aan de ECI cultuurfabriek te Roermond. Ze geven een beeld van hun werk en de verschillende mogelijkheden om glas te bewerken. De ideeën, technieken en creativiteit bundelen wij samen onder de naam Lucath. Elkaar inspireren en uitdagen in mogelijkheden, leid tot mooie en unieke creaties van glas. Elk glasstuk wordt eenmalig ontworpen en is daardoor uniek in zijn uitvoering. Gratis toegang


Vrijdag 9 december - Bijzondere opgravingen naast Het Kerkje

Artikel Roy de Leijer, Eindhovens Dagblad KLIK OP FOTO

© Kees Martens/DCI Media

Dinsdag 1 november - Raadsvergadering gemeente Budel

In de begroting voor 2023 is een unanieme steun voor de motie van VVD om onderzoek te starten naar het overnemen van Het Kerkje door de gemeente. Uiterlijk april uitsluitsel van de toekomst van Het Kerkje.

Maandag 12 september - Succesvolle Open Monumentendagen

Wij danken alle bezoekers die interesse hebben getoond in onze ambachten'markt'. Zo'n 300 bezoekers hebben kennisgemaakt met de smid, de grafici, de keramiek kunstenaars, onze eigen architecten met opstellingen van metselverbanden en een unieke inkijk in de buitenfundering van ons kerkje die dit jaar haar 210e bestaan viert. Sfeer- en fotoimpressie

12 juli 2022 - RIJKSMONUMENT 210 JAAR

Dinsdag 21 juli  - 70 jaar monumentale grenspaal Geuzendijk

Vandaag 70 jaar geleden was de plaatsing van de monumentale grenspaal op de grens van Noord-Brabant en Limburg (gemeenten Budel en Weert) aan de Geuzendijk een feit ('Geuzen' is een benaming en deels milde scheldnaam die herinnert aan de protestanten uit Weert die in Budel te kerke gingen). Het is een rijk gebeeldhouwde vierkante zuil bestaande uit twee vierkante stenen elk met vier taferelen die zich op of nabij de Geuzendijk hebben afgespeeld en erbovenop een kleinere steen met aan elke zijde twee wapens. Na restauratie werd deze monumentale (replica) grenspaal van beton op 5 juli 1986 herplaatst. Het origineel staat in winkelcentrum 'De Muntpassage' in Weert. Foto: ©TG

Info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geuzendijk

Zondag 29 mei - Vocaal Ensemble Quintessens in Het Kerkje Budel

We omarmen v.e. Quintessens al enkele jaren voor concerten tijdens de wintermaanden maar nu dan voor het eerst een lenteconcert. Het Kerkje werd helaas niet verwarmd door een lentezonnetje maar wel van binnenuit door de aangename ambiance en het prachtige samenspel. Speciaal voor deze dag is er, onder bezielde leiding van dirigente Annemarie Moors, een zeer gevarieerd repertoire bij elkaar gezocht. Engels- en Nederlandstalig, een medley (een mengsel van muziekfragmenten) en het favoriete Bohemian Rhapsody. Als bonus traden tussendoor de zusjes Carlijn en Anouk Nabben op met zang en gitaarspel, en kregen als reactie een luide ovatie. Tevens als extra werden overheerlijke en in overvloed door de leden gebakken cakes en wafels aangeboden aan het publiek. 'Heel Quintessens Bakt' of 'Bakkerij Quintessens' zou niet misplaatst zijn. We gaan voor een volgend concert...

Foto's ©TG

Donderdag 24 maart ... MAAR BOVENAL  1 APRIL  - Zijn er antieke bodemschatten rondom Het Kerkje aanwezig? .... a.s. donderdagochtend 31 maart vanaf 9:30 tot 11:00 is Het Kerkje open voor aanmelding voor verkenning van het gebied de volgende dag op vrijdag 1 april en uitsluitend voor amateur detectoren. Er zullen verschillende deskundigen aanwezig zijn  om de recent gevonden (kopie) landkaart te analyseren en te duiden. Met spontane ondersteuning van amateurvereniging 'Allez Vornix'.

Koffie/thee aanwezig en live muziek/zang te horen, alles voor de inwendige mens.

Artikel in het HAC-weekblad

Vrijdag 4 maart - HAC weekblad

- In memoriam -

Mart Mennen is eind vorig jaar overleden. Mart runde samen met zijn vrouw May videoproductie Maets in Budel.

Als een perfect team filmden ze al enkele jaren hoofdzakelijk lokale evenementen en interessante gebeurtenissen.

Het bestuur heeft Mart en May gevraagd of zij de restauratie van Het Kerkje zouden willen vastleggen. Door hun vakkundigheid en ruime interesse in cultuurhistorische erfgoed was dit voor hen geen enkel probleem én zagen dit tevens als een uitdagende onderneming  voor hen en hun team. Zeer verheugd waren we dat dit unieke moment zou worden vereeuwigd voor de Cranendonckse gemeenschap en het  nageslacht.

Toen het torentje om veiligheidsredenen al voortijdig verwijderd moest worden in oktober 2020 werd er uitgebreid tevoren een plan opgesteld om vanuit diverse hoeken en hoogtes dit gebeuren vast te leggen.

Mede door Marts ongekende enthousiasme en vooruitstrevendheid zou het ‘enkel vastleggen’ al snel omgezet worden naar een volledige documentaire en waren er al globale plannen gemaakt voor een diversiteit aan thema’s.

Dit heeft helaas niet zo mogen zijn.

Woensdag 2 februari - Belangrijke 'ronde' data in 2022:

210 jaar geleden; eerste steenlegging hervormde kerk op 12 juli 1812.

70 jaar geleden; Plaatsing monumentale grenspaal op de grens van Noord-Brabant en Limburg/gemeenten Budel en Weert aan de Geuzendijk op 21 juni 1952 ('Geuzen' is een naam die herinnert aan de protestanten uit Weert die in Budel te kerke gingen). Het is een rijk gebeeldhouwde vierkante zuil bestaande uit twee vierkante stenen elk met vier taferelen die zich op of nabij de Geuzendijk hebben afgespeeld en erbovenop een kleinere steen met aan elke zijde twee wapens. Na restauratie werd deze monumentale (replica) grenspaal op 5 juli 1986 herplaatst. Het origineel staat in winkelcentrum 'De Muntpassage' in Weert.

20 jaar geleden; oprichting Stichting Behoud en Beheer Hervormde Kerk Budel op 2 september 2002.

Maandag 3 januari - Thema Vriendenloterij Open Monumentendag op 10 en 11 september is DUURZAAMHEID.

Zaterdag 1 januari 2022 - Grote vraag en/of overpeinzing voor dit jaar: "Wat is het waard om dit rijksmonument te behouden voor de toekomst?".  Het bestuur doet, al jaren met voldoening,  haar best om Het Kerkje te behouden en beheren ten bate van de gemeenschap. De beste wensen voor ons allen en wijsheid toegewenst... !


Donderdag 25 november 2021 - Besloten om evenementen te verplaatsen naar vooralsnog 'betere tijden'.

Woensdag 15 september - Sfeerimpressie van Het Kerkje via evenementen en beide dagen via OMD Cranendonck. Fotografie: AboutTime 

Expositie OMD Het Kerkje, zaterdag 11 september

Donderdag 12 augustus - Artikel in weekblad HAC aangaande een allerhartelijks weerzien in het destijds protestante kerkje na 50 jaar van Marlie en Dirk Verhoeven uit Bladel.

Donderdag 18 maart - Plannen over het nieuwe klokkentorentje te bezichtigen op donderdag 1 april 10:00 en 11:00. Lees HAC Artikel

Voor 1 april vragen, 1 april suggesties of andere 'toren'gerichte zaken? donderdagochtend vanaf 9:30 tot 11:00 is de deur geopend. 

Donderdag 4 maart - Jaarverslag 2020

We hadden een veelbelovend evenementen programma dat helaas niet tot uitvoering is gekomen vanwege de corona uitbraak, een nog steeds allesoverheersend gebeurtenis. Er kan ondanks dat terug gekeken worden op een in meerdere opzichten enerverend jaar.

Zoals de Open Dag in september die werd bezocht door geïnteresseerden in de restauratie in het algemeen en een uitvaartdienst, die door de maatregelen beperkt werd in het aantal aanwezigen, waardoor het nog eens duidelijk bleek hoe geschikt Het Kerkje is voor een intieme dienst of kleinschalige evenementen.

Het meest in het oog springend en ook wel historisch moment was het naar beneden halen van het torentje/pinakeltje in het najaar. Door het uitblijven van de verlening van subsidie door de Provincie voor de restauratie was het niet langer verantwoord om het torentje te laten staan. Het gevaar bestond dat bij een storm het gevaarte naar benden zou storten met alle mogelijke schade en gevolgen van dien.

De stichting heeft al die tijd niet stilgezeten. Er is o.a. overleg geweest met de gemeente over de vraag hoe verder met dit rijksmonument? Daar er naast de subsidie nog een aanzienlijke eigen bijdrage nodig is voor de restauratie om het gebouw voor de komende generaties te behouden. De stichting heeft daartoe ontoereikende middelen en heeft gedurende de laatste jaren kleine aanpassingen kunnen doorvoeren evenals, tot voor kort, jaarlijks een sluitende exploitatie weten te realiseren. 

Daarnaast is er met de gemeente goed overleg gevoerd met betrekking tot de invulling van de directe omgeving om voldoende opslagmogelijkheid te creëren in het toekomstige parkachtige aanleg van o.a. een parkeergelegenheid voor een supermarkt.

Eveneens is een begin gemaakt om met de daarvoor door het Rijk beschikbaar gestelde gelden een herbestemmingsonderzoek gestart om ook voor de toekomst een meest geschikte of geschiktere invulling te vinden.

Om Het Kerkje enigszins te onderhouden komt bijna wekelijks op de donderdagochtend het klusteam bijeen om eventuele gebreken te verhelpen, de apparatuur te controleren en het gebouw schoon te houden.

De stichting hoopt in 2021 dat er stappen gezet kunnen worden om het monument voor Cranendonck te behouden.

Donderdag 21 januari 2021- Vanochtend onze eerste evenementenvergadering van het nieuwe jaar gehouden! Met afwegingen wat de toekomst voor Het Kerkje gaat brengen en hoe we evenementen voor de gemeenschap in de huidige/tijdelijke situatie gaan invullen. 


Woensdag 14 oktober 2020 - Aanschouw Het Kerkje zonder torentje. FOTO

Donderdag 8 oktober - De spits is er af, de restauratie kan beginnen. Sinds vanochtend is Het Kerkje sinds eeuwen torenloos en schrijven daarmee geschiedenis. Het pinakel is succesvol afgetakeld en vervoerd naar een tijdelijk onderkomen bij de Bonth van Hulten in Nieuwkuijk. Aankomende dagen wordt het open gedeelte wind-en waterdicht gemaakt. In de namiddag hebben we een interview afgelegd met streekomroep RTV Horizon - verslag restauratie

Maandag 5 oktober - Aanvang restauratiewerkzaamheden pinakel.  VERSLAG

Donderdag 1 oktober - In verband met aanstaande restauratiewerkzaamheden zijn wij een samenwerking aangegaan met May en Mart Mennen van Maets Video Producties. De film, een documentair gerichte registratie, krijgt een educatief karakter en is van cultururhistorische waarden.

Vrijdag 28 augustus - Artikel Eindhovens Dagblad & HAC door Roy de Leijer.

Woensdag 22 juli - Voorbereidingen OPEN DAG, ZONDAG 13 SEPTEMBER. Thema: Restauratie Het Kerkje. De noodzaak en het nut van behoud en beheer monumenten. Aanvang vanaf 11:00 tot 17:00. Vrijblijvend en gratis toegang met de op dat moment geldende RIVM-richtlijnen. Informatie

Vrijdag 8 mei - Vanaf 11 mei gaat het basisonderwijs weer van start. De laatste Weer Wat Wijzer was een ludiek leer-intermezzo tijdens de pandemie. Bedankt voor jullie aandacht en danken HAC Weekblad voor hun medewerking.

Donderdag 2 april - Vanwege het langdurende onderwijsverlet introduceren we: Weer Wat Wijzer

Zondag 22 maart - Vanochtend deze foto gemaakt met een opvallend blauwe, streeploze, zuivere lucht en de nog steeds gesloten deur. Ons voorjaarsprogramma én de nog in te plannen evenementen zijn onder voorbehoud. Foto's ©TG

Dinsdag 11 februari 2020 - Niet flatteus … wel doeltreffend:

Met zelfontspanner én flits het voltallige bestuur op de foto na afloop van de vergadering.

De doelstelling behoud en beheer van Het Kerkje ten bate van de gemeenschap is vorig jaar met succes gehaald.

KANSEN EN CREATIVITEIT LATEN WE OOK DIT JAAR NIET ONBENUT.

V.l.n.r. Henk van den Berg, Jo Knoups, Tjabine Guntlisbergen, Hendrik van den Boogaard, Bram Quist, Johan Vos


Vrijdag 27 december 2019 - HET BESTUUR WENST 'DE CRANENDONCKER' EEN JAAR TOE WAARIN KANSEN EN CREATIVITEIT RUIM BAAN KRIJGEN. Zeer toepasselijk sluiten we daarom het jaar af met als voorbeeld én ter illustratie een potloodtekening van de 17-jarige Nick Ras uit Soerendonk. In zijn vrije interpretatie van Het Kerkje toont hij een nog waardiger rijksmonument door het weglaten van verkeersborden en de onlangs door ziekte gevelde boom (bericht 9 december). De tekening is medio november gemaakt en recentelijk gepubliceerd in het Soerendonkse kwartaalblad 'Zurrik Actueel', wat eveneens een voorbeeld is van creatieve en enthousiaste Cranendonckers. Wellicht behoort een bestuursfunctie in onze stichting ook tot een nieuwe én creatieve kans in 2020!? De deur staat bijna iedere woensdagmorgen open en neem voor de zekerheid eerst contact op.

+ In de laatste editie van 'DE GRENSKOERIER' staan we vermeld in het jaaroverzicht, de maand mei, met het door de evenementencommissie georganiseerde jazz-concert. De redactie weet wat van waarde is. Dank! https://www.grenskoerier.nl/reader/21330#p=12

Maandag 9 december - Vorig jaar hing er nog kerstverlichting in ... dit jaar is helaas de boom verdwenen die voor Het Kerkje stond. De ongeveer 20 jaar oude paardenkastanjeboom was ziek en is een kleine twee weken geleden geveld. Door het warmer worden van de aarde komen ernstige aantastingen voor zoals in dit geval door de verwelkingsziekte. Veel paardenkastanjes vertonen een gelijksoortige aandiening. De schimmel dringt de boom via de wortels binnen en verstoort de sapstroom waardoor de boom afsterft, te zien aan de donkere vlekken in de stam (foto). Deze schimmel komt ook voor bij o.a. aardbei, tomaat of esdoorn. De naam paardenkastanje is ontleend aan de vrucht van de boom die vroeger veel aan paarden werd gegeven om van de hoest te genezen. Gelukkig staan er nog 2 prachtige en gezonde platanen aan de zijkant en hoewel Het Kerkje nu beter zichtbaar is nam de onfortuinlijke boom wél grotendeels die 'overdosis' aan verkeersborden uit het zicht. We zullen er aan moeten wennen! Foto's ©TG

Zondag 1 december - Expositie houtsnijclub UNICA 'De Grens'. Prachtige houtsnijwerken, unieke kunstobjecten, pure ambacht. Veel erkenning en bewondering werd geuit door de bezoekers. Na het zien van hun vakmanschap weten we ook waarom de werken niet te koop zijn; het object, veelal lindenhout, gemaakt voor een speciaal doel of bestemming is de ziel van de maker waar geen geld of bod tegen bestand is, immers een ziel is niet te koop. Volgend jaar exposeert UNICA bij onze buurgemeente in Hamont-Achel en dan in 2021 hopelijk weer in HK waar deze expositie volledig tot zijn recht kwam. Foto-impressie ©TG.

Zondag 17 november - Tegelijkertijd met de intocht van de sint verwelkomden wij een 'vol huis' dankzij Vocaal Ensemble Quintessens. Het bewijst weer eens waarom we destijds Napoleon Bonaparte en zijn broer Lodewijk mogen danken voor de 6.000 gulden die ze schonken aan de protestantse gemeenschap om een kerk te bouwen. Alsof het rijksmonument gemaakt is voor meerstemmige koren. We danken ook de leden, dirigente Annemarie Moors en het publiek die Quintessens beloonde met een staande ovatie. Foto-impressie ©TG

Woensdag 13 november - Vandaag is De Voorleeskampioen bekend gemaakt bij ons in Het Kerkje. Hoog boven de luisteraars vanaf de preekkansel hebben de vier overgebleven kandidaten hun zelf gekozen verhaal gepresenteerd. De jury (waaronder de voorleeskampioen van Cranendonck van vorig jaar) heeft na wijs beraad en veel gereken een kampioen gekozen. Hieronder een verslag van Roy de Leijer in het HAC weekblad. Wij feliciteren Yasmin en als het op deze hoogte al een succes is, is een stap hoger nog maar een klein verschil! Foto-impressie ©TG

Zondag 27 oktober - Om precies te zijn trad Vocaal Ensemble Quintessens op 16 november 2016 voor het laatst op in Het Kerkje. Zondag 17 november betreden de dames en heren na 3 jaar opnieuw het podium met een compleet nieuw repertoire dat, zoals we gewend zijn, vakkundig en vol overgave wordt uitgevoerd. Hedendaagse meerstemmige muziek zoals: Proud Mary, Up Where We Belong, Mag ik dan bij jou...

Zondag 13 oktober - Wat is toch die ingemetselde plaat aan de voorkant? De redenaties en beweringen waar het mogelijk voor diende waren nogal uiteenlopend.

Mat van der Heijden, voorzitter VVV Cranendonck, boog zich over deze vraag nadat een geïnteresseerde toerist hem diezelfde vraag stelde. Hij zocht en vond het antwoord bij Rijkswaterstaat, citaat:

'De bronzen plaat met gleuf is een peilmerk en geplaatst in 1879 met een toen gemeten hoogte van +33,476 boven NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dit merk wordt al een tijdje niet meer gebruikt, omdat er met een modern digitaal waterpas instrument, dit punt niet meer kan worden gemeten. Beide punten werden en worden nog steeds in hoogte bepaald door middel van waterpassen.

Iets meer dan een 1 meter onder de bronzen plaat is een ander NAP peilmerk aangebracht. Een ronde bout geplaatst in 1988 met een hoogte van +32,432m boven NAP, gemeten in 2012.' Foto's ©TG

Zondag 29 september - Het Senioren Orkest Cranendonck (SOC), opgericht in 2002, zal voor het eerst een optreden verzorgen in Het Kerkje.

Foto-impressie ©TG

Zondag 22 september - Belevingstocht '40-'45 Foto-impressie ©TG

14 en 15 september - Open Monumentendagen betekende voor Het Kerkje oprechte belangstelling vanuit het Belgische Kaulille tot aan Groningen en Soerendonk tot Budel-Schoot. Verhalen gehoord van Cranendonckers (op leeftijd) die nog nooit een voet over de drempel hebben gezet. Dit weekeinde was hun eerste keer. Allebei de dagen scheen de zon volop en het prachtige licht gaf de foto-exposities extra kleur en een intieme sfeer wat Het Kerkje al 'van nature' heeft. Wij bedanken de gidsen Leo Smits en Christien, onze plaatselijke heemkundekring, de familie Sol-Altveer voor het uitlenen van hun Glaudemans schilderij, de PR afdeling van de gemeente en danken de bezoekers voor het waarderen van één van Cranendoncks prachtig cultureel historische erfgoed. Dat we er nog lang van mogen genieten. Foto-impressie ©TG

Teun Ras zal op de zaterdagavond wederom een boeiende lezing geven over de kruistochten in de middeleeuwen. Aanvang: 19:30 inclusief pauze.

Toegang: €5,-

Woensdag 28 augustus - HET KERKJE PRESENTEERT HAAR UNIEKE LOGO EN POSTERS DIE BIJ GELEGENHEID VERSPREID WORDEN VIA SYMPATHIEKE WINKELIERS, ONDERNEMERS EN GEMEENSCHAPSHUIZEN IN CRANENDONCK EN HAMONT.

Donderdag 25 juli - Lokale aandacht van de VVV gevestigd in het centrum van Budel. De VVV is niet alleen voor een verre vriend of toerist maar zeer zeker óók interessant voor de Cranendonckers

12 juli 2019 - Het is vandaag 207 jaar geleden dat in 1812 (MDCCCXII) de eerste steen van Het Kerkje werd gelegd.
De kwaliteit en vakmanschap is nog steeds te zien aan de prachtig gebakken steen en het authentieke metsel- en voegwerk.
Die dag was het half bewolkt met een temperatuur van 15 graden én het was een schrikkeljaar.

Vandaag is het overigens ook half bewolkt, met af en toe een bui en een temperatuur van 23 graden.

Het van origine Napoleons- of Lodewijkkerkje staat, met een renovatie in het vooruitzicht, nog steeds fier overeind.
De naam Napoleon is vernoemd naar keizer Napoleon Bonaparte en Lodewijk naar diens jongste broer.
Interessant is dat eind juli, een kleine 2 weken later, keizer Napoleon zijn veldtocht begon met zijn beroemde en beruchte Grande Armée (691.000 militairen) richting Moskou, om een half jaar later in december de oorlog te verliezen ten koste van 1 miljoen mensen. Deze nederlaag leidde uiteindelijk begin 1814 tot zijn aftreden en verbanning naar het Italiaanse eiland Elba...

 • Inscriptie in een dakspant gefotografeerd tijdens afgelopen inspectie door Monumentenwacht Noord-Brabant.

Een blijvend en waardevol 207 jaar oud handenarbeid.

Dinsdag 25 juni - Wij kregen van de heer Henny Mennen een afbeelding van onderstaande aquarel toegezonden van Adrianus Johannes Groenewegen. Hij heeft deze een half jaar geleden gekocht van een kunsthandelaar in Engeland omdat hij al een tijdje op zoek was naar een kunstwerk van Groenewegen. Zijn vader, geboren en getogen in Budel, kan zich nog herinneren dat Groenewegen in Budel heeft gewoond.
Zelf kwam hij vroeger ook regelmatig in Budel en zowel hij als zijn vader meende Het Kerkje te herkennen op de aquarel.
Voor de zekerheid en nadere details hebben we de vraag voorgelegd aan Jac. Biemans, Heemkundekring ‘de Baronie van Cranendonck’. Zijn antwoord:"Een mooie aquarel van Groenewegen. Hij beeldde hier, op zijn eigen kunstzinnige wijze als basis het Budelse protestantse kerkje af. De topografie en stoffering klopt verder niet met de werkelijkheid, de schilder nam diverse andere gebouwen en een schaapskudde die hij kende uit de omgeving (o.a. Gastel) als elementen om het beeld aan en in te vullen. Ook zijn leerlingen deden dat: het combineren van meerdere schetsbeelden in een uiteindelijk samengesteld werk. Situatief klopt het dus niet helemaal maar het was wat men toen (zeker in Engeland en Amerika, waar hij veel voor schilderde) graag zag. Het doet niet af aan de kwaliteit van het werk".

Woensdag 19 juni Vakkundige inspectie verricht door Monumentenwacht Noord-Brabant. Rapport volgt ... !

NA DE ZOMERVAKANTIE  ZIJN WE TERUG MET O.A.

OPEN MONUMENTENDAG 14 EN 15 SEPTEMBER,

SENIOREN ORKEST en vocaal ensemble QUINTESSENS beiden uit CRANENDONCK,

HOBOCONCERT KANL (KUNSTACADEMIE NOORD-LIMBURG) België.

Informatie en data volgt medio augustus via: evenementen

Zondag 9 juni - 1ste Pinksterdag.

Waar boeken en Nederlandstalige muziek samenkomen. De Alkmaarse band 'Ditiswatutis' verzorgd deze middag voor liefhebbers van boeken en Nederpop muziek

 Zondag 2 juni  - Foto-impressie©TG

Klassieke gedrevenheid in Het Kerkje

Jeff Mennen - klassiek/romantische gitaar

Piet Slenders - accordeon en piano

Thara Bax - zang

Zondag 19 mei 2019  hebben we speciaal vanuit Eindhoven de New Orleans Dixie Skaters naar Het Kerkje gehaald. Foto's ©TG

Heerlijke en onvervalste jazzmuziek uit de jaren 20 en 30 gegoten in een eigentijds 'jasje', zoals ze zelf zeggen en aan de oorspronkelijke compleetheid en akkoordenschema doen ze zelden concessies. Trompet, trombone, klarinet, de niet te missen banjo en sousafoon mét drums gaan deze bevlogen muziek tot één geheel brengen. Luister- en dansgenot met de gezellige muzikanten als BONUS erbij. Dat wordt een bijzondere zondagmiddag. Er is een verpozing om opnieuw op te laden voor het tweede gedeelte.

Aanvang 16:00 tot ongeveer 18:00. Gratis koffie/thee voor aanvang, deur open vanaf 15:30  Info: www.nods.nl

foto's ©TG

In samenwerking met Het Kerkje en COA/AZC Budel organiseert Once in a Blue Moon de aller- allerlaatste uitvoering op 5 mei. Een videofilm presentatie van afgelopen 11 editie's. Geweldige muzikanten en kunstenaars zijn audio en visueel te bewonderen. De bewoners van het AZC Budel verzorgen na afloop voor smakelijke hapjes/gerechten van eigen bodem.

Vanaf 11:00. Entree: €5,- Welkom!